GÖRÜNTÜLÜ

Amed’de açıklama: Darbeye sessiz kalmayın

“Halkımızın iradesini gasp etmeyi heves edenleri uyarıyoruz, bu irade gasp edilemez” diyen DEM Parti Amed İl Örgütü, herkesi bulunduğu alanlarda bu hukuksuzluk ve darbeye karşı demokratik tepkisini ortaya koymaya çağırdı.

AKP DARBESİNE KARŞI AÇIKLAMA

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Amed İl Örgütü, Wan’da devreye konulan kanunsuzluğa karşı Diyarbakır İl Seçim Kurulu önünde açıklama yaptı. Açıklamaya Barış Anneleri, DEM Parti Büyükşehir Belediye Eşbaşkanları, il başkanları ve çok sayıda kişi katıldı. Açıklama öncesi kitle sık sık “Kürt halkı uyuma, iradene sahip çık”, “Direne direne kazanacağız”, “Kurdistan faşizme mezar olacak” ve “Abdullah Zeydan onurumuzdur” sloganları attı. 

‘WAN HALKI KAYYUM REJİMİNE CEVAP VERMİŞTİR’

Açıklamada konuşan DEM Parti Amed İl Örgütü Eşbaşkanı Abbas Şahin, “Buradan Ankara’ya, o gönderdikleri kayyumları nasıl göndereceğimizi herkese göstereceğiz. Bu kayyum ve faşist zihniyetine karşı yapmamız gereken her şeyi yapacağız. Bunu halkımızla beraber yapacağız. Ankara bunu duysun. İktidarı Wan halkının iradesine saygı duymaya davet ediyoruz. Partimiz 31 Mart yerel seçimlerinde Wan’da tarihe eşine az rastlanır bir zafere imza atmıştır. Wan’da 14 belediyenin tümünü DEM Parti’ye kazandırmıştır. Wan halkı iradesini en güçlü ve net bir şekilde sandığa yansıtmıştır. Kayyum rejimine de cevap vermiştir” dedi. 

“Halk bu kadar açık mesaj vermişken Wan’da hukuksuzluklar devreye konulmuştur” diyen Şahin, “Abudullah Zeydan Wan halkının eşbaşkanıdır. Herkesi bu gerçeğe saygı duymaya davet ediyoruz. Alınan bu yanlış karardan derhal geri dönülmelidir. Wan halkının iradesine yönelik bu girişim hukuk dışıdır. Bütün demokratik kamuoyunu duyarlılığa çağırıyoruz. Demokrasiyi var eden ilke halkın iradesine saygı duymaktı. Halkımızın iradesini gasp etmeyi heves edenleri uyarıyoruz, bu irade gasp edilemez” şeklinde konuştu. 

‘HERKES SES ÇIKARMALI’

DEM Parti Amed Milletvekilli Serhat Eren ise, “Bizimle siyaseten mücadele edemeyenler hukuku kendi tahakküm altında olan yargıyı kendi çıkarlarına alet ederek, yargıyı kullanarak hem siyasal hem de hukuksal darbe yürütüyorlar. Hiç kimse iktidarın bu siyasal pususunu, mahkeme kararını tanımayan bu pususunu hukukla izah etmesin. Bu neyle izah edilir? Bu ırkçılık ve Kürt düşmanlığıyla izah edilir. Kürt halkının iradesini tanımayan, düşmanlık yapan, yaşam hakkı tanımamaya çalışan iktidara karşı hayatın bütün alanında demokratik tepkimizi ortaya koyacağız. Bunu herkes bilsin. Herkes bulunduğu alanlarda bu hukuksuzluk ve darbeye karşı demokratik tepkisini ortaya koymalı ve sesiz kalmamalıdır. Wan’da yapılan başka şeylerin hazırlığıdır. Her tarafta itiraz etmek suretiyle bu belediyeleri bizden almaya çalışıyorlar, buna izin vermeyeceğiz” diye belirtti. 

‘KAYYUMLAR GİDİCİ, KÜRT HALKI BAKİDİR’

Son olarak konuşan Amed Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Serra Bucak da şunları söyledi: “Kürt halkının iradesini ortaya koyması ve bunun soncunda 75’ten fazla belediye kazanması bu iktidarın bütün oyunlarını bozmuştur. Bu sebeple daha 48 saat geçmeden Wan’da halkın iradesine darbe uygulamışlardır. Bunlar gayri meşrudur, antidemokratiktir. Her zaman ifade ettik; kayyumlar gidecek, Kürt halkının iradesi bakidir. 8 yıldır kayyum sistemiyle şehirlerimizi, köylerimizi talan edenler bir kez daha yerel seçimlerde yine kayyum siyasetinin startını verdiler. Taşımalı seçmenlerin fotoğrafları yansıdı, bunların taşımalı askeri polisi oy kullanıp, havaalanlarından geri döndü. Kürt halkı onlara ‘sen nerelisin, nereden geldin’ diye sordu. Ama bu anlayıştan, vicdandan uzak, saygısız iktidar yine geri durmadı. Wan halkının iradesine darbe yaptı. Biz Wan halkının yanındayız. Kurdistan Wan halkının yanında. belediyelerimizi onlara teslim etmeyeceğiz.”

POLİS SALDIRISI

Konuşmaların ardından “Amed sizinle gurur duyuyor” sloganları atıldı. Sonrasında bir diğer açıklama yerine yürümek isteyen kitleye polis saldırdı. Saldırı sonucu bir kişinin kolu kırılırken, 4 kişi de gözaltına alındı. DEM Partililer ve kitle "Kurdistan uyuma, iradene sahip çık" sloganları attı. Ablukanın kaldırılmasının ardından DEM Partililer, açıklama yapmak için Rojava Parkı'na gitti.